church

BISERICA SFÂNTUL MINA

Construită între anii 1994-1997, cu o suprafaţă totală de 263 mp şi turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din ţară.
În stil autentic maramureşean (regiune din nordul României), „bisericuţa de lemn” a fost ridicată la faţa locului, lemnul şi piatra fiind tăiate şi prelucrate chiar pe terenul unde s-a realizat construcţia.
Mobilierul interior se integrează ansamblului prin simplitate şi rafinament. Biserica păstrează planul dreptunghiular, în formă de navă, cu toate compartimentele specifice, într-o îmbinare măiastră de elemente tradiţionale maramureşene. Acoperişul este numai din lemn, şindrila fiind lucrată în coadă de rândunică, fără elemente metalice.
Stilul general de decorare este cel gotic, identificat în special în realizarea catapetesmei, în acord cu stilul brâncovenesc al părţii sale inferioare (uşile împărăteşti şi cele diaconeşti). Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureșeană cu 4 turnuleţe iar în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară; troiţa din faţa bisericii reprezintă darul lăsat de către meşterii lemnari, fiind încadrată într-un element decorativ. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelalte două mai mici aflându-se în turla bisericii.

Lăsaţi un comentariu

Back to Top